Van Maand van de Grafiek naar Grafiektriënnale
2013
De eerste nationale grafiekmanifestatie, Maand van de Grafiek 2013, werd georganiseerd door een werkgroep van Grafiekplatform VOG, met Peter Kalkowsky (typografie), Lia Stouten, Elsbeth Cochius (afbeelding poster), Oscar Schrover, Béa Verheul en vele anderen.
Geïnspireerd door manifestaties als 'Grafiek Nu' en de 'Allianz Grafiekprijs' die grafiek en (jonge) grafische kunstenaars onder de aandacht wilden brengen van een breed publiek.
De eerste maand van de Grafiek 2013 (oktober) bleek een groot succes: 600 grafisch kunstenaars exposeerden hun werk op meer dan 90 plaatsen. Enkele duizenden belangstellenden kwamen naar de grafiektentoonstellingen, workshops, open ateliers en bijeenkomsten.
2016
De Maand van de Grafiek 2016 volgde drie jaar later, georganiseerd door de werkgroep van Grafiekplatform met Peter Kalkowsky (typografie) Frans Baake, Jacquelien Beenen, Véronique Driedonks, Maria Kapteijns, Jadranka Njegovan, Cisca Poldervaart, Leonie van Santvoort, Ingrid Blans en Joyce Gabeler. Jacomijn den Engelsen maakte de afbeelding voor de poster.
140 locaties meldden zich aan voor een evenement dat eindigde of begon in oktober 2016. Elk weekend in oktober stond een 'estafettestad' in de schijnwerper: Utrecht, Den Haag, Leeuwarden, Enschede en Middelburg/Vlissingen.
Een poster en een krant van 28 pagina’s begeleidden de MvdG16.
2019
Deelnemers van MvdG16 vonden dat er eigenlijk te veel te zien was in één maand en hadden zelf bijna geen tijd om andere exposities te zien. Daarom besloot de nieuwe kernwerkgroep (Maria Kapteijns, Cisca Poldervaart en Joyce Gabeler) de manifestatie uit te breiden naar drie maanden: september t/m november 2019. De naam Maand van de Grafiek veranderde in Grafiek2019, en de organisatie ging over van de vereniging Grafiekplatform naar de stichting Grafein, met de kernwerkgroep als bestuur en Katja Rodenburg als adviseur. De poster werd ontworpen door Maurits Wouters.
Van 1 september tot en met 30 november 2019 waren er kortere of langere tentoonstellingen en andere grafiekactiviteiten te zien en te beleven. Het thema van deze triënnale was Panta Rhei – alles stroomt, alles verandert. De PR ging vrijwel helemaal digitaal. Een gedrukte poster en een kleine vouwagenda waren beschikbaar.
2022
In het najaar van 2022 organiseerde Grafein Grafiek2022.
Het thema Ontmoeten roept associaties op met samenkomen en betrokkenheid. De relatie tot de natuur, tussen mensen, andere culturen, andere technieken en kunstvormen. Van een-op-een ontmoetingen tussen kunstenaars tot ontmoetingen en relaties door tijd en ruimte heen. Een ontmoeting kan plezier, nieuwsgierigheid en verrijking brengen, zeker na een periode met lock-downs in Coronatijd.
Er is een programmaboekje Grafiek2022 gemaakt met de activiteiten die plaatsvonden tijdens Grafiek2022. Het posterontwerp dat ook werd gebruikt voor de kaft van het programmaboekje is van Nadine Klok, destijds tweedejaars student AKI/ArtEZ Enschede.
2025
In het najaar van 2025 organiseert Grafein Grafiek25.
Het thema Verbinden kan op verschillende manieren inspireren om tentoonstellingen te maken. Ook workshops, open ateliers en lezingen passen goed in het thema.
Verbinden: een positief en relevant woord in deze tijd van onzekerheid, verharding en polarisatie.
Laten we gezamenlijk verbinden met grafiek.